Adventska duhovna obnova djelatnika katoličkih škola u Virovitici

Adventska duhovna obnova djelatnika katoličkih škola u Virovitici

U srijedu, 7. prosinca 2022. u okviru školskim kurikulom predviđenih programa tijekom školske godine 2022./23. održana je adventska duhovna obnova za djelatnike katoličkih škola u Virovitici na temu: „Čitati znakove vremena“. Predvoditelj duhovne obnove bio je vlč. mr. Ivan Popić, župnik u Župi Presvetoga Trojstva u Daruvaru. Prije početka programa, okupljene je djelatnike pozdravio duhovnik škola vlč. Ljubiša Krmar koji je zahvalio predvoditelju na odazivu, budući da se nalazimo u vremenu došašća u kojem su župnici dosta zauzeti svojim župnim obavezama. Pozdravio je sve prisutne djelatnike i upoznao ih s programom koji je uslijedio.

Prva točka programa bio je nagovor koji je započeo u 16:00 sati. U uvodu je vlč. Popić istaknuo kako je znati „čitati znakove vremena“ naša zadaća, a po njoj je svaki čovjek pozvan i u našem vremenu okrenuti se oko sebe, desno i lijevo, naprijed i natrag i pogledati tko nas to okružuje, koje su radosti i nade, žalosti i tjeskobe suvremenoga čovjeka, kako bi se i u njih donijelo svjetlo evanđelja. Na početku svoga nagovora, predvoditelj je potaknuo okupljene djelatnike da uđu na trenutak u svoju nutrinu, dok je čitao molitveno-meditativni tekst uz glazbenu pratnju prof. Andreje Grdenić i vjeroučitelja vlč. Krunoslava Siroglavića koji su glazbeno animirali cijeli program na klaviru i gitari.

Vlč. Popić je istaknuo kako je Bog svakog čovjeka pozvao njegovim imenom, ali da taj isti čovjek pred tom spoznajom Božje ljubavi prema njemu još i danas drhti poput Šimuna Petra dok govori: „Idi od mene! Grešan sam čovjek Gospodine!“ (Lk 5,8) Unatoč tome, Gospodin i danas svakom čovjeku govori: „Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude“ (Lk 5,10) – istaknuo je vlč. Popić. Danas je čovjek opterećen brojnim i raznolikim pitanjima, mnoga od njih nisu niti bitna, a on se sam ne može oduprijeti tome da je tih pitanja sve više. Predvoditelj je objasnio kako je sve to životna stvarnost od koje ne možemo pobjeći, duboko je utkana u svaku poru čovjekova bića, dok se on ponekad s pravom pita ima li tome svemu kraja. Budući da se ova duhovna obnova održava uoči svetkovine Bezgrešnog Začeća BDM, ona je poseban primjer koji svima svijetli u ovoj duhovnoj obnovi, jer je itekako znala interpretirati znakove svoga vremena, ali i biti jedan veliki znak drugima: „Marija je početak ostvarenja znakova vremena jer sve ključne događaje iz svoga života urezuje u dubine svoga srca i od njih živi; dakle biti znak vremena znači razumjeti srcem.“

Istaknuvši ulogu BDM u životu čovjeka vjernika, vlč. Popić je usmjerio okupljene djelatnike na figuru sv. Josipa o čijoj je šutnji na poseban način progovorio, spomenuvši kako se u svim našim ljudskim šutnjama krije Božje strpljenje koje je sveti Josip znao prepoznati. Nastavio je kako je jedan od najsnažnijih likova koji nam se pojavljuje u došašću Ivan Krstitelj, čije ime prevedeno s hebrejskog znači „Gospodin je milostiv“. Na koncu nagovora vlč. Popić je istaknuo Isusa Krista koji se pojavio u našem vremenu i stanju postavši za sve nas ostvareni znak punine vremena. Jako je važno otajstvo koje se krije svakoga Božića u jaslicama, jer približavajući se utjelovljenom Bogu možemo jasnije vidjeti narav vječnoga Boga. On je zato i postao čovjekom, približio nam se da bi nam objavio tajnu božanskog života „Bog je ljubav!“ (1 Iv 4, 8b). Vlč. Popić je zaključio nagovor željom da preostali dani iščekivanja božićnog otajstva budu svim djelatnicima plodni dani susreta s božanskim Djetetom izrazivši okupljenima svoju želju da postanu i sami kao djeca.

Nakon nagovora uslijedila je pauza od 15-ak minuta, iza koje je započelo kratko pokorničko bogoslužje, a potom slijedio i sakrament svete ispovijedi. Uz predvoditelja duhovne obnove ispovijedali su i duhovnik škole vlč. Krmar i vjeroučitelj u školi vlč. Siroglavić.

U 18 sati uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je u školskoj kapelici predvodio vlč. Popić, istaknuvši u prigodnoj homiliji Isusov poziv svim djelatnicima koji će i ovoga adventa možda biti pritisnuti raznim obavezama i dužnostima: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.“ (Mt 11, 28)

Na koncu svete mise predvoditelj je zahvalio djelatnicima na njihovu sudjelovanju, pozvavši sve okupljene na izlet ili druženje u Daruvaru, u grad u kojem i sam vrši svoje svećeničko poslanje u službi upravitelja Župe. Adventska duhovna obnova završila je misnim blagoslovom oko 19:00 sati.

Krunoslav Siroglavič, vlč.