DUHOVNIK ŠKOLE

Na početku školske godine...

 

 

 

... iskrenim srcem zazovimo snagu Duha Svetoga da nam on bude vođa na svakidašnjem putu, ali i branitelj u ovo vrijeme pandemije koja dovodi u pitanje naše zajedništvo i redovitu nastavnu godinu. Moleći silu Duha Svetoga želimo iskusiti zajedništvo kao školska zajednica  u ovim okolnostima da nas ispuni mirom i strpljivošću te  osnaži našu volju marljivošću za stjecanjem novih znanja u izazovnim mjesecima koji su pred svima nama.

U ono vrijeme: Isus zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjem. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge.                       

Lk 8, 1-3

 

U Lukinom evanđeoskom odlomku promatramo učitelja  Isusa koji obilazi gradovima i selima navješćujući Evanđelje  o kraljevstvu  Božjem, a prate ga njegovi učenici i žene koje je oslobodio od zlih duhova. Slika  Isus  koji obilazi, Isusa koji je u pokretu nama se nameće kao inspiracija da poruku kraljevstva treba donijeti i razglasiti drugim krajevima. Naš  učitelj Isus traži aktivnost i suradnju, od svojih traži da idemo za njim, da ga slijedimo kao sigurnog vođu jer sam je prošao zemljom čineći dobro.  Jasnoća njegove poruke u ljubavi prema bližnjima i malenima nam je iznimno važna jer naša braća koja žive pored nas u svakodnevnom životu brzo primijete koliko smo zagledani u svoga učitelja Isusa, primjećuju koliko slušamo i vršimo njegovu riječ. Ako pristajem biti njegov slušatelj, ako učim od Isusa i dopuštam da me vodi  tada i ja mogu drugoga dovesti do Isusa. Na početku nove školske godine odabirem njegovu radosnu poruku da Bog ljubi i liječi čovjeka koji mu je silno važan i tako produbim vjera u njega, vjeru koja  donosi  iskustvo prave radosti.

Radost dolazi iz činjenice da smo zajedno na misnom slavlju makar i pod maskama, naša srca nisu hladna i udaljena od brojnih prijatelja, dobročinitelja, bolesnika i starih za koje molimo u ovom slavlju, povjeravamo naše vlastite snage i potrebe bližnjih Božjoj snazi. Preporučam vam da pojačate osobnu molitvu i odaberete svoga svetca zaštitnika na početku nove školske godine da vas prati zagovorom, da mu povjerite svoje molitve, želje  i tražite zagovor u vaše živote.