RIJEČ RAVNATELJICE

Dobrodošli na službenu stranicu Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici!

Ravnateljica škole Marijana Novak Stanić

Internetska stranica škole služi kao informativno središte prvotno našim sadašnjim i budućim učenicima i njihovim roditeljima, a potom i svim zainteresiranima koji žele pratiti rad naše škole. Ovdje možete saznati sve o osnivanju i razvoju škole, o njezinom programu i radu, o djelatnicima i učenicima, te popratne dokumente na kojima se temelji rad i poslovanje škole. Vijesti iz škole su svakako nezaobilazan dio naše internetske stranice u kojoj možete saznati sve o aktualnim događanjima u školi, a našom foto i video galerijom nastojimo dočarati sve osjećaje koje pobuđuju mnogi projekti, događaji i trenuci proživljeni u školi. Vjerujemo da ćete zasigurno pronaći nešto zanimljivo i korisno, nešto što će vam pomoći da osjetite naše ozračje i prepoznate one vrijednosti duhovne i općeljudske kojima je naša škola prožeta i kojima se ponosi.

Osnivač naše škole je Požeška biskupija, koja brižno skrbi o svim njenim potrebama, kako materijalnim tako i duhovnim. Kao rezultat njene skrbi naša škola je od 1.9. 2019. godine preseljena u novoizgrađene prostore, a dobili smo i novu sportsku dvoranu. Sve učionice opremljene su novom i suvremenom opremom koje pružaju mogućnost kvalitetnog rada. Učenici su se također posebno obradovali garderobnim ormarićima u kojima mogu na sigurnom čuvati svoje stvari. Poseban naglasak u školi stavlja se na izbor kvalitetnih, stručnih, kreativnih i poduzetnih nastavnika koji se u posebnostima katoličke škole pronalaze, ostva­ruju, žele napredovati i razvijati u svojem području. Cjelokupni pristup odgoju i obrazovanju mladih ljudi u školi omogućuje cjelovit razvoj svakog učenika.

Za sebe kažemo da smo „Škola kreativnog zajedništva“. To znači da škola nastoji:

• razvijati kreativnost svakog pojedinca kroz određene aktivnosti i rad te im tako pomoći da ostvaruju osobnu sreću i ispunjenost

• ostvarivati ozračje duhovne povezanosti s osobom Isusa Krista i s osobom pored sebe kroz kreativne školske sadržaje razvijajući osobnu društvenu dimenziju te izgrađujući se za doprinos zajednici

• otkrivati kod učenika njihove individualne kvalitete i sposobnosti te im omogu­ćiti razvoj i napredak poštujući njihov osobni životni izbor i želju za ostvariva­njem

U središtu našeg rada nalaze se dakle učenik i njegovo znanje (individualan pristup u radu), ali ne želimo zanemariti niti duhovnu niti psihološku dimenziju svakog učenika koja se izražava i odjelotvoruje kroz kreativnost u radu. Ako se kreativnost živi kroz međusobnu izgradnju, onda možemo govoriti o kreativnom zajedništvu, tj. specifičnom odgoju. Katolička škola koja ne bi posebnu brigu posvećivala odgojnoj dimenziji više ne bi bila katolička. To i je naša posebnost. U odgoj ulažemo barem onoliko koliko i u obrazovanje, no ne radi se tu o bilo kakvom odgoju, već o kršćanskom odgoju koji svoje moralne vrijednosti temelji na evanđelju Isusa Krista. Od prvog dana ulaska u katoličku školu, učenik treba steći dojam da se nalazi u sredini prožetoj evanđeoskim duhom ljubavi i slobode. Katolička škola mora odi­sati živu prisutnost Isusa Učitelja koji je jedini Učitelj i savršeni Čovjek, u kom sve ljudske vrednote nalaze svoju punu vrijednost. Specifičnost našeg odgojnog djelovanja temelji se na kršćanskoj antropologiji koja ističe važnost i poštovanje prema svakoj osobi kao Božjem stvorenju.

Konačan cilj našeg djelovanja koji možemo nazvati i misijom škole je razvoj potpuno izgrađene i cjelovite osobe spremne za izgradnju i obogaćenje našeg društva.  Više o samoj viziji, misiji, identitetu, odgojnom djelovanju i radu škole možete pročitati u dokumentu pod nazivom: Odgojno-obrazovni projekt Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici, kojega je donijela škola 2016 godine u suradnji s Nacionalnim uredom HBK za katoličke škole i Požeškom biskupijom.

Naša škola osnovana je 2007. godine, stoga možemo reći da smo relativno mlada škola, no iza sebe imamo mnoge uspjehe naših učenika na županijskim i državnim natjecanjima, te uspješne upise na željene fakultete raznih područja, što dokazuje kvalitetu rada u našoj školi. Isto tako možemo reći i da smo mala škola, prema broju učenika, u odnosu na neke druge srednje škole, no upravo to je naša prednost zbog koje neki učenici odabiru upravo nas. U manjem okruženju oni imaju bolju mogućnost izraziti sebe i svoj identitet, lakše se i čvršće povezuju kao zajednica, stvaraju upravo obiteljske odnose među sobom, podržavaju se i podupiru, a isto tako ostvaruju i bolju povezanost sa profesorima, te se svi međusobno dobro poznaju. Osim redovne i izborne nastave, svojim učenicima pružamo mogućnost sudjelovanja u raznim izvannastavnim aktivnostima gdje na poseban način izražavaju svoju kreativnost, te otkrivaju i razvijaju svoje talente.

Kako bismo ostvarili uspješan rad naše škole i u obrazovnoj  i u odgojnoj dimenziji, od velike nam je važnosti dobra i kontinuirana suradnja s roditeljima. Dragi roditelji naša djeca su prije svega Vaša djeca, stoga računamo na Vas, da zajedničkim snagama ove mlade živote koje smo dobili kao najljepši dar od Boga, učinimo sretnima i osposobljenima za dobar i kvalitetan život.

Zahvaljujem svima koji nas prate i podupiru u našem radu, otvoreni smo također za Vaše prijedloge i sugestije, kao i za sva Vaša pitanja.

Pratite nas i dalje, radujemo se zajedničkoj suradnji !

S izrazima osobitog poštovanja,

Marijana Novak Stanić