Zaziv Duha Svetoga u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Virovitici

Zaziv Duha Svetoga u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Virovitici

U četvrtak, 7. rujna 2023., na početku nove školske godine 2023./2024., svi djelatnici i učenici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici sudjelovali su na euharistijskom slavlju Zaziva Duha Svetoga. Svetu misu predvodio je vjeroučitelj, vlč. Krunoslav Siroglavić. Na početku slavlja pozvao je učenike i djelatnike škole da otvore svoja srca kako bi Bog svojom milošću ulio snagu za sve ono što pred svima njima stoji u novom razdoblju koje je pred nama. Prvo čitanje i psalam pročitale su učenice četvrtog razreda: Lucija Farkaš i Lana Balogović.

Na temelju evanđeoskog ulomka iz Lk 5,1-11, vlč. Siroglavić objasnio je kako učenici koje Isus poziva u evanđelju nisu bili spremni za susret s Isusom, niti su ga poznavali, nego su radili ono što su radili svakoga dana. Rekao je učenicima da Bog do danas nije promijenio svoj način ulaska u odnos s čovjekom: čini to kroz njegove redovne aktivnosti i obaveze. To je mjesto gdje se Gospodina na poseban način može susresti. Razmišljajući nad čudesnim Petrovim ulovom velikog mnoštva riba, vjeroučitelj je istaknuo na temelju meditacije koju je napisao msgr. Karlo Maria Martini, nadbiskup milanski, kako Isus i vjernike našega vremena traži tri skoka u vjeri, koja je učinio sv. Petar. Prvi skok jest „učiniti nešto kada se to čini beskorisno“ (Petar prihvaća Isusov poziv i vraća se na jezero, premda je cijelu noć bio neuspješan u ribarenju), jer  se vjera uvijek događa u trenutku uzdanja i odluke. Drugi skok u vjeri sastoji se u prihvaćanju vlastite nesposobnosti i slabosti (Petar je u susretu s Isusom shvatio kako mnoge stvari u njegovu životu nisu bile dobre, pa je priznao da je grešan čovjek. Isus ga poziva da se prihvati slabim i povjerava mu uz to i poslanje). I konačno, treći skok u vjeri sastoji se u pouzdanju u Božju Riječ koja uvijek čovjeka podsjeća da je vrijedan i da može puno dobroga činiti. Vjeroučitelj je preporučio učenicima i djelatnicima redovitu molitvu kako bi dobili milost Petrova raspoloženja i vjere kroz ovu školsku godinu.

Nakon homilije, molitvu vjernika predvodile su učenice prvog razreda Ema Čordašev i Marija Iličić te učenica drugog razreda Lara Kokorić. Na kraju euharistijskog slavlja učenici su zajedno izmolili Himan Duhu Svetom i tako zazvali Božju prisutnost nad školske prostore, njihov rad, kao i na djelovanje profesora i drugih djelatnika u školi. Euharistijsko slavlje animirao je pjevanjem školski zbog Katoliče klasične gimnazije pod vodstvom prof. Andreje Grdenić, a svirao je učenik prvog razreda, Roko Predragović. Prof. Siroglavić zahvalio je svim učenicima i djelatnicima na angažmanu oko pripreme euharistijskog slavlja i zaželio svima blagoslovljen početak nove školska godine.