Korizmena duhovna obnova za učenike 1. i 3. razreda Katoličke klasične gimnazije

Korizmena duhovna obnova za učenike 1. i 3. razreda Katoličke klasične gimnazije

U nedjelju i ponedjeljak (19. i 20. ožujka 2023.) održala se druga Korizmena duhovna obnova za učenike 1. i 3. razreda Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici. Duhovnu obnovu predvodio je vjeroučitelj u školi, vlč. Krunoslav Siroglavić, a obnova se održala u novouređenom prostoru Centra katoličkih škola u Đulovcu. Ovog vikenda uz vjeroučitelja, za vrijeme duhovne obnove s učenicima bila su prisutna i dva profesora razrednika, najprije prof. Andrea Bobanac (razrednica 3. razreda), a potom i prof. Hrvoje Drvenkar (razrednik 1. razreda).

Učenici su se okupili ispred škole i u 14:15 sati se uputili automobilima prema Đulovcu. Uvodni susret započeo je u 15:15 sati u kojem su sudionicima raspoređene dužnosti, objašnjen kućni red, program i cilj duhovne obnove, a potom su upoznali prostore Centra. U 16:15 sati sudionici su sudjelovali u pripremnoj radionici u kojoj su „složili poštu“, tj. kuverte u koje su drugi sudionici obnove mogli kroz dva dana ostavljati svoje poruke ili druge znakove pažnje. U 17:00 sati započela je duhovna obnova zazivom Duha Svetoga i uvodnim predavanjem na temu: „Tko je Bog u mojem životu?“ Najprije su sudionici pokušali jedni drugima izreći kakve slike imaju o Bogu i na koji način ulaze u molitvu, a nekoliko je učenika tom prigodom slobodno podijelilo svoje iskustvo odnosa s Bogom i načina moljenja. Nakon prvog nagovora uslijedila je večernja molitva u 18:45, a nakon molitve zajednička večera u 19:00 sati. Večernji dio programa sastojao se od uglavnom od druženja i društvenih igara, a središnja večernja točka bilo je kao i prvoga vikenda euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, koje su učenici animirali čitanjem i pjevanjem, uz nekoliko mladih koji su na klanjanju bili prisutni kao gosti i svirali.

Drugi dan obnove, ponedjeljak (20. ožujka) započeo je tjelovježbom, nakon koje su sudionici pospremili sobe i prostore za odlazak kućama. Nakon jutarnje molitve i doručka uslijedilo je 2. predavanje na temu: „Važnost svete ispovijedi u životu mladih ljudi“, u kojoj se učenicima nastojalo staviti naglaske na neke konkretne situacije na koje je potrebno obratiti pažnju za vrijeme svete ispovijedi. Po završetku nagovora učenici su imali mogućnost ispovijedi, a uz predvoditelja na raspolaganju je bio i duhovnik škole, vlč. Ljubiša Krmar. Vrhunac duhovne obnove bilo je euharistijsko slavlje koje je ovog puta započelo u 11:00 sati u župnoj crkvi u Đulovcu, a budući da se toga dana slavila svetkovina sv. Josipa koja je zbog 4. korizmene nedjelje prebačena na ponedjeljak, učenici su bili prisutni na svečanoj svetoj misi zajedno sa župljanima župe Duha Svetoga u Đulovcu. Aktivno su na svetoj misi sudjelovali čitanjem i pjevanje, a na kraju euharistijskog slavlja vjeroučitelj je zahvalio učenicima na sudjelovanju i angažmanu u drugoj školskoj korizmenoj obnovi za učenike. Na početku mise sve ih je pozdravio i unaprijed im zahvalio domaći župnik, vlč. Josip Marić. Nakon što su pospremili prostore centra, učenici su se organiziranim prijevozom u 12:30 sati vratili svojim kućama.