Korizmena duhovna obnova za učenike 2. razreda u Pastoralnom centru katoličkih škola u Đulovcu

Korizmena duhovna obnova za učenike 2. razreda u Pastoralnom centru katoličkih škola u Đulovcu

U nedjelju, 12. ožujka 2023. održana je Korizmena duhovna obnova za učenike 2. razreda Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici. Duhovnu obnovu predvodio je vjeroučitelj u školi, vlč. Krunoslav Siroglavić, a obnova se održala u novouređenom prostoru Centra katoličkih škola u Đulovcu kojeg je Požeška biskupija prošle godine uredila i prilagodila za održavanje raznih programa vezanih uz katoličke škole i druge pastoralne aktivnosti.

Uz vjeroučitelja, za vrijeme duhovne obnove s učenicima je bila prisutna i razrednica, prof. Vedrana Prpić Tuk. Učenici su se okupili ispred škole i u 14:00 sati se uputili prema Đulovcu. Uvodni susret započeo je u 15:30 sati u kojem su sudionicima raspoređene dužnosti, objašnjen kućni red, program i cilj duhovne obnove, a potom su upoznali prostore Centra.

U 17:00 sati započela je duhovna obnova zazivom Duha Svetoga i uvodnim predavanjem na temu: „Tko je Bog u mojem životu?“ Najprije su sudionici pokušali jedni drugima izreći kakve slike imaju o Bogu i na koji način ulaze u molitvu, a cilj je bio otkriti činjenicu da postoji velika potreba učenja ulaska u molitvu i obraćanja Bogu, jer često imamo nepotpune slike Boga kojima si nastojimo pomoći ući u susret sa živim Bogom. Uslijedila je večernja molitva, a nakon molitve zajednička večera. Večernji dio programa sastojao se od uglavnom od druženja, a središnja večernja točka bilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Drugi dan obnove, ponedjeljak (13. ožujka) započeo je mogućnošću molitve svete krunice u 6:30 sati, a ustajanje je bilo u 7:00 sati, praćeno kratkom tjelovježbom.

Nakon jutarnje molitve i doručka uslijedilo je 2. predavanje na temu: „Važnost svete ispovijedi u životu mladih ljudi“, u kojoj se učenicima nastojalo staviti naglaske na neke konkretne situacije na koje je potrebno obratiti pažnju za vrijeme svete ispovijedi.

Po završetku nagovora učenici su imali mogućnost ispovijedi, a uz predvoditelja na raspolaganju je bio i župnik župe Duha Svetoga u Đulovcu, vlč. Josip Marić. Vrhunac duhovne obnove bilo je euharistijsko slavlje koje je započelo u 10:45 sati u župnoj crkvi u Đulovcu, na kraju koje je vjeroučitelj zahvalio učenicima na sudjelovanju, otvorenosti i vedrom duhu kojim su učenici pristupili duhovnoj obnovi. Nakon što su pospremili prostore centra, učenici su se organiziranim prijevozom vratili svojim kućama.