Adventska duhovna obnova za roditelje učenika katoličkih škola u Virovitici

Adventska duhovna obnova za roditelje učenika katoličkih škola u Virovitici

U četvrtak, 15. prosinca 2022. u prostorima Katoličkih škola u Virovitici održana je duhovna obnova za roditelje učenika Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije. Duhovna obnova započela je u 17 sati, a predvodio ju je vlč. Krunoslav Siroglavić, vjeroučitelj u Katoličkoj klasičnog gimnaziji. Tema duhovne obnove bila je: Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te/se tražili. (Lk 2, 48b). Najprije je sve okupljene roditelje, u prisutnosti ravnateljice Katoličke klasične gimnazije Marijane Novak Stanić pozdravio ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici, gosp. Ivan Mikolić, zahvalivši vjeroučitelju Siroglaviću na prihvaćanju poziva da predvodi ovu duhovnu obnovu.

Vlč. Siroglavić započeo je nagovor spominjanjem jednog istraživanja koje je provedeno 2001./02. godine, u kojem je sudjelovalo preko 2000 mladih između 12 i 25 godina. Zbog velike brige koju mi odrasli imamo, rijetko se pitamo kako oni nas gledaju ili tko smo mi u njihovim očima. Istraživanje je pokazalo da mladi sliku o starijima ne stvaraju toliko na temelju njihovog odnosa sa starijima, koliko onda kada jedna odrasla osoba reagira ili komunicira s drugom odraslom osobom (tata, učitelj, profesor, trener…), a mladi to promatraju. Predvoditelj je spomenuo kako su mnogi književnici i povjesničari isticali kroz povijest razlike koje postoje između mladih i starijih generacija, a ako je Sveto Pismo (Bog) smatrao da je odnos između roditelja i djece trebalo uokviriti u formu zapovijedi, to znači da obiteljski međuljudski odnosi nisu nešto što je jednostavno ili lagano, pa čak i onda kada postoje krvne veze među osobama.

Nakon što su sudionici ove duhovne obnove čuli evanđelje iz kojeg je uzeta tema obnove (Lk 2, 39-51), vlč. Siroglavić je u kratkoj egzegezi objasnio na koji je način potrebno aplicirati evanđelje na naše međuljudske odnose, tj. na odnose koji postoje između roditelja i njihove djece. Naglasio je kako se kršćanski poziv kojeg Bog upućuje svakom roditelju i djetetu (općenito svakom čovjeku) može shvatiti kao osobni Božji poziv svakome od nas da sudjeluje kao Božji prijatelj u Novom Savezu kojeg Bog želi između sebe i čovjeka. Važno je razumjeti kako to sjeme poziva ne pada na neko neutralno tlo, nego je posijano u čovjekovu konkretnu osobnost koja je kompleksna. Roditelji su u prvom redu oni koji trebaju pomoći djetetu da to sjemen poziva u njima proklija.

Nadalje, vjeroučitelj je objasnio kako mladi čovjek današnjice, koristeći Internet, druga tehnološka postignuća ili slijedeći trendove nije više samo običan korisnik, nego suradnik u jednom projektu, kojega uopće nije svjestan, a koji se u njegovu životu nameće kao svojevrstan autoritet. Svi ti utjecaji kojima su mladi danas okruženi ne ulaze dakle samo u kategoriju razmjene informacija, nego preuzimaju ulogu autoriteta nudeći im kriterije vrednovanja istine i dobrote, a anomalija je ta što te kriterije provjeravaju među svojim vršnjacima. Vlč. Siroglavić je potom na primjeru interneta objasnio razliku među pogledima koji imaju mladi (tehnološki starosjedioci) i odrasli (tehnološki imigranti). Pojasnio je kako roditelji trebaju svoje dijete promatrati i odnositi se prema njemu onako kako se Mojsije prema Božjim uputama trebao odnositi prema gorućem grmu. Dijete je misterij iz kojeg Bog progovara: “Ne prilazi ovamo!” – reče Bog. “Izuj obuću s nogu! Jer mjesto na kojem stojiš sveto je tlo.“ (Izl 3,4-5) Ključno je pitanje: moraju li se borbe, pitanja i nemiri unutar djeteta-misterija maknuti kako bi dijete postalo otvoreno za Boga i cjelovito se izgradilo? Roditelji nisu pozvani na ovu zadaću iz razloga jer čovjek kroz svoje slabosti, poteškoće, padove i neuspjehe uči i spoznaje sebe i svijet oko sebe, a kršćanski Bog davno je pokazao kako nema poteškoće obući čak i samoga sebe u čovjekove slabosti dok se utjelovio u čovjeka. Nagovor je završen parafraziranjem jedne rečenice pape Ivana Pavla I., tada još msgr. Albina Luciania, koju je izgovorio doduše za vjeroučitelje, ali prije svega ovo se odnosi na roditelje: „Roditelj ne može davati ono čega nema. On ne uči dijete čak ni ono što ima ili ono što zna, nego ono što sam jest.“

Nakon nagovora, roditelji su pošli na Svetu Ispovijed u župnu crkvu sv. Roka u Virovitici, gdje su ostali i na Svetoj Misi kojom je završena ova adventska duhovna obnova.

Krunoslav Siroglavić, vjeroučitelj