Duhovna obnova učenika Katoličke klasične gimnazije

Duhovna obnova učenika Katoličke klasične gimnazije

Na blagdan sv. Nikole biskupa održana je Duhovna obnova učenika Katoličke klasične gimnazije i učenika osmih razreda Katoličke osnovne škole u Virovitici. Voditelj duhovne obnove bio je don Tomislav Lukač, salezijanac na službi vjeroučitelja srednjoškolaca i duhovnika mladeži u Zagrebu.

Polazeći od velikog pitanja „Postoji li Bog ili ne?“ na samom početku upitao je učenike doživljavaju li Boga kao svoga Oca i što ta spoznaja u njima mijenja? Razumom svatko može doći do te spoznaje, priznati da postoji Stvoritelj svijeta, svemira i stvorenja, ali puno vjernika zaboravlja da je Stvoritelj naš Otac, a svi mi njegovi ljubljeni sinovi i kćeri. Obnovom se pripremamo za slavlje Božića, upravo svake godine iznova otkriva nam se izazov da smo pozvani biti sinovi i kćeri Božje. Don Tomislav je učenicima progovorio o svjedočanstvu vlastitog poziva, o tome kako je ostavio budućnost dobrog nogometaša, ali i pitanja svoga svećeničkog zvanja, svoje odluke da nakon višegodišnje formacije nije moguće biti čvrst u zvanju bez Gospodinove pomoć i savjeta duhovnika i molitve.

Razmišljajući o slici Oca nebeskoga, progovorio je kako svatko od nas vjernika ima vlastito iskustvo zemaljskog očinstva, ali Bog nadilazi ljudsko očinstvo jer je nebeski Otac puno veći, istinitiji i bliži od svih naših iskustava.

Razmišljajmo i o Isusovim riječima o Ocu nebeskom:  „Zar niste znali, da ja moram biti u kući Oca svojega?“

Prevoditelj je naglasio da molitvom i razgovorom s Ocem, Isus nakon iskustva krštenja na rijeci Jordanu i riječi da je Sin ljubljeni, koje su tada odjeknule, daje nam uputu kako provoditi i posvetiti vrijeme, osobito vrijeme pred važne odluke ili krize pred kojima se nađemo. Ako se Isusu dogodilo da je kušan tako se i nama može dogoditi da budemo kušani, svakome se od nas to i događa, svi to u životu prolazimo. Jer upravo Sotona, neprijatelj čovjeka želi nas uvjeriti da Bog nije naš ljubljeni Otac, upravo mu je to glavna zamka i kušnja da nas razuvjeri i poljulja u odnosu prema Bogu. Vjerujući i tražeći sigurnost te zaštitu Oca nebeskoga sve naše poteškoće, iskustva bolesti i različite krize i nesnalaženja zbog brojnih tereta i obaveza potpuno su lakše i podnošljivije kad imamo iskustvo da smo voljenima, ljubljenima i prihvaćenima, jer sve možeš lakše podnijeti kada te On voli.

Nakon nagovora i odmora uslijedila je priprava učenika za sakrament svete ispovijedi i mogućnost pomirenja s Gospodinom. Duhovna obnova zaključena je slavljem svete mise koju je predvodio don Tomislav Lukač,  a naši učenici su pjevanjem i čitanjem obogatili sveto slavlje u zajedništvu svojih profesora te vjeroučitelja i duhovnika škole.

Ljubiša Krmar, duhovnik