Sveti Nikola i adventska noć KKG-u

Sveti Nikola i adventska noć KKG-u

Katolička je klasična gimnazija u ponedjeljak, 5. prosinca obilježila advent u školi.

Kao katolička škola, rado se prisjećamo svetaca i njihovih spomendana, a kako 6. prosinca slavimo svetog Nikolu, Katolička klasična gimnazija odlučila je obilježiti taj dan podijelivši male poklončiće učenicima naše škole. Poklone je dijelio sam sveti Nikola, a kako su učenici naše škole iznimno dobra djeca, krampusa ove godine nije bilo (kao ni šiba). Naime, prema legendi, ovaj svetac šuljao se u noći i kroz prozor ubacivao zamotane zlatnike čovjeku koji nije mogao udati svoje kćeri jer nije imao za miraz. Budući da ih nije mogao udati, otac je odlučio trgovati ljepotom svojih kćeri. Svetog Nikolu to je jako pogodilo te je odlučio na ovaj način omogućiti udaju tih djevojaka.

Osim posjeta svetog Nikole, učenici Katoličke klasične gimnazije imali su priliku zajedničkim snagama okititi bor. Svatko je dobio kuglicu sa svojim imenom te njome ukrasio naš mali borić koji, noseći naša imena, simbolizira zajedništvo. Ova mala tradicija svake nas godine iznova priprema za Božić te nas podsjeća da je prava bit ovog blagdana otvoriti srce malome Bogu, ali i drugima i dijeliti ljubav sa svima oko sebe, a posebice s onima koji su je najviše žedni.

Kako bi ovaj advent bio još posebniji, sva su četiri razreda provela noć u školi. Učenici su tako imali priliku družiti se međusobno, ali i s profesorima te se bolje upoznati i provesti noć u školi. Kako bi vrijeme provedeno u školi bilo zanimljive program je sadržavao igru skrivača u mraku po cijeloj školi, malo natjecanje timova u odbojci te na kraju i nogomet. Oni koji nisu sportskog duha imali su priliku družiti se u učionicama, pjevati, plesati te igrati društvene igre. Ovo svakako neobično i zanimljivo iskustvo sve nas je još više povezalo te stvorilo uspomene kojih ćemo se vrlo rado sjećati.

Lorena Majdak, 4. razred