Predavanje o financijskoj pismenosti

Predavanje o financijskoj pismenosti

Dana 25. listopada u sklopu projekta Caritasa Požeške biskupije “Pro Vita et Familia”, naša škola ugostila je magistricu ekonomskih znanosti i financijsku savjetnicu Dijanu Ferković koja nam je održala predavanje o financijskoj pismenosti. Cilj ovog predavanja bio je naučiti mlade kako pravilno upravljati novcem i tako steći financijsko blagostanje.

Gospođa Ferković nam je tako predstavila pet koraka koji nas vode financijskoj stabilnosti, a svaki je potkrijepila citatom iz Biblije. Prvi korak je pisani plan za tvoj novac, odnosno obiteljski obračun koji prikazuje razmjere financija i troškova. Drugi korak je izbjegavanje zaduživanja jer ,,Bogataš vlada nad siromasima, a dužnik je sluga vjerovniku.” (Mudre izreke 22:7). Treći korak je društvo izvrsnih ili drugim riječima, ljudi s kojima se družimo trebali bi nam biti poticaj da budemo još bolji i pametniji. Četvrti korak su štednja i investicije kojima se osigurava novčana stabilnost za budućnost. Zadnji i najljepši korak je darežljivost – pomaganje potrebitima i siromašnima.

Osim što je financijska savjetnica, Dijana Ferković je i autorica knjige “NOVAC – materino uputstvo za upotrebu” koja je nastala zbog želje da jednoga dana i njezina djeca znaju kvalitetno i odgovorno upravljati novcem. Gospođa Ferković ispričala nam je i svoje iskustvo te kako je došla do ključnih pet koraka za novčanu stabilnost i tako nam posvjedočila koliko je financijska pismenost u današnjem svijetu važna.

Ovo predavanje bilo je zaista korisno te se ovim putem još jednom zahvaljujemo našoj predavačici i želimo joj obilje Božjeg blagostanja i mira.

Lorena Majdak, 4. r.