3u1 Cjeloviti odgoj mladih: S one strane glazbe!

3u1 Cjeloviti odgoj mladih: S one strane glazbe!

17. listopada 2022. godine, završili smo s projektom 3U1 – CJELOVITI ODGOJ MLADIH s temom :”S one strane glazbe”.

Dan je započeo vlč. Krunoslav Siroglavić koji nam je pričao o utjecaju glazbe na čovjeka, odnosno na njegov duh i dušu. Naime, većina nas neke pjesme sluša zbog dobre melodije ili ritma, ali ponekad ne obraćamo pažnju na tekst i poruku pjesme. Tekstovi mnogih pjesama šalju vrlo ružne i negativne poruke.

Osim na duh, pjesma utječe i na čovjekovu psihu, a to nam je predstavio prof. Damir Marinić. O glazbi su pričali razni filozofi poput Pitagore, Aristotela i sv. Augustina, a važnu ulogu imala je i u drevnoj Grčkoj, Indiji i Kini. Prva vrsta glazbe kakvu mi danas poznajemo bili su gregorijanski korali. Glazba je imala razne funkcije, ali najznačajnija je bila ta da se koristila kao zahvala u obredima, odnosno ljudi su se glazbom zahvaljivali. Kada je rob bio kažnjavan puštali su mu glazbu kako bi lakše podnosio bičevanje. Koliko je glazba moćna govori nam i primjer afričkog plemena Himba. Naime, kada žena iz plemena Himba odluči imati dijete, povuče se u osamu i sluša razne zvukove iz prirode kako bi pronašla pjesmu svog djeteta. Kada se dijete rodi, kao znak dobrodošlice pleme mu izvodi tu pjesmu, a ona ga prati cijeli život. Tako npr. kada to dijete učini nešto lijepo pleme mu pjeva pjesmu u znak slave, kada se suočava s pubertetom pjevaju mu pjesmu u znak podrške, a kada počini neki zločin ili krene krivim putem, pleme ga okruži i krene pjevati pjesmu kako bi ga podsjetili tko je on zapravo.
Svaka vrsta glazbe utječe drugačije na čovjeka. 

Predavanje je završilo radionicom u kojoj smo promišljali zašto ponašanja koja su moralno neprihvatljiva u modernoj muzici kroz tekstove prolaze kao nešto prihvatljivo. Prof. Marinić zaključio je predavanje mišlju kako je dobro postavljati ovakva i druga pitanja, ali trebamo promišljati o odgovorima i na koncu procijeniti što je dobro, a što ne.

Zadnje predavanje ovog projekta održala je teologinja i muzikoterapeutkinja Mirta Romštajn koja nam je približila muzikoterapiju. Gospođa Mirta većinom je imala iskustva s osobama koje imaju intelektualnih poteškoća i djecom. Kroz muzikoterapije, koje su zapravo jedan proces, kod osoba se vide njihove vrline, ali i sve ono što im je još potrebno. S druge strane, mogu pomoći i djeci da lakše povezuju određene stvari, ali i da napreduju u ponašanju. I ovo predavanje završili smo s radionicom koja se sastojala od više zadataka. Podijelili smo se u četiri skupine prema zadatku koji nam se činio najzanimljiviji. Prva skupina dobila je zadatak improviziranje gdje je na zadani stih i melodiju morala osmisliti nastavak pjesme, a za to su poslužili sintisajzer i udaraljke. Druga skupina, koja je izabrala zadatak izvođenje, dobila je tekst na koji je trebala osmisliti melodiju, a poslužila se gitarom i udaraljkama. Treća skupina imala zadatak pod nazivom “Od starih stihova do nove pjesme” gdje je svaki član skupine izabrao svoj najdraži stih iz neke pjesme te su poslužili svoje stihove u smislenu cjelinu i tako je nastao tekst neke nove pjesme. Posljednja skupina diskutirala je o temi “Gdje započinje muzika?”, a pričali o tome kako glazba i muzika povezuju ljude te su to potkrijepili primjerima iz svakodnevnog života.

I tako smo, kroz glazbu, smijeh i radost, završili treći, odnosno posljednji dan ovog našeg malog projekta.

Zahvaljujemo svim današnjim gostima i predavačima na uloženom trudu i zanimljivim predavanjima te im želimo srca ispunjena glazbom, radošću i Božjim mirom.

Lorena Majdak, 4. r.