3u1 Cjeloviti odgoj mladih: Ima li života prije smrti?

3u1 Cjeloviti odgoj mladih: Ima li života prije smrti?

U četvrtak, 13. listopada 2022. održao se drugi dan školskog projekta 3u1: CJELOVITI ODGOJ MLADIH. Program je započeo u 08:00 sati predavanjem vlč. Ivice Bošnjaka, župnika iz Župe sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici pokraj Požege, a koji uz tu službu obavlja još i službu Dušobrižnika požeškog zatvora i biskupskog  delegata za trajnu formaciju mladih svećenika. Lijepa je poveznica s katoličkim školama činjenica da je vlč. Bošnjak obavljao i službu duhovnika Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi, kao i službu duhovnika u Kolegiju Požeške biskupije. Vlč. Ivicu Bošnjaka najprije je učenicima i djelatnicima škole predstavio vjeroučitelj vlč. Krunoslav Siroglavić.

U svom predavanju vlč. Bošnjak najprije je prisutne učenike i djelatnike podsjetio na važnost sakramenata u životu vjernika, a zatim objasnio kako je jedno od najtežih ljudskih iskustava iskustvo bolesti. Dok je čovjek zdrav, oslanja se na svoje snage, sam je sebi dostatan. Naprotiv, kada oboli, prepušten je milosrđu drugih ljudi. Prvi dio njegova predavanja odnosio se na biblijsko-teološki vid sakramenta bolesničkog pomazanja. Istaknuo je kako, iako nigdje u Svetom pismu nećemo pronaći zapis koji govori da je Isus izričitim riječima ustanovio sakrament bolesničkog pomazanja, možemo biti čvrsto uvjereni da je on htio sa svakim bolesnikom biti združen i na takav način. U evanđeljima na mnogo mjesta vidimo kako je Isus liječio bolesne, a ozdravljenju bolesnika redovito je prethodila njihova vjera, duboko povjerenje prema Isusu. Jako je važno znati, podsjetio je vlč. Bošnjak, kako Isusu nije toliko stalo do fizičkog ozdravljenja, koliko do duhovnog, jer Isus želi spasenje cijelog čovjeka, a ne samo njegove tjelesne dimenzije. Isus nije u svom pristupu bolesnicima htio izigravati mađioničara ili vrača koji bi čovjeku vratio tjelesno zdravlje, nego je preko tog tjelesnog ozdravljenja želio pobuditi kod bivšeg bolesnika duboku vjeru i pouzdanje u Boga. Vlč. Ivica istaknuo je posebno kako je temeljni tekst o ustanovljenju sakramenta bolesničkog pomazanja uzet iz Jakovljeve poslanice (Jak 5,14-15), koji je u drugom dijelu predavanja i detaljno analizirao, ističući važnost svake riječi. Zatim je nastojao učenicima objasniti na shvatljiv način teologiju sakramenta bolesničkog pomazanja, rekavši kao zaključak da sakrament bolesničkog pomazanja pomaže čovjeku da ponajprije ozdravi od bolesti duše, malodušnosti (to je i Isus uvijek najprije htio u ozdravljenjima koja je vršio), a ukoliko je Božja volja, i od bolesti tijela.

Na koncu svoga predavanja, vlč. Bošnjak je iznio kratak povijesni pregled podjeljivanja sakramenta bolesničkog pomazanja, a onda je objasnio i današnji način podjeljivanja istog sakramenta koji se ravna prema Rimskom obredniku (Red bolesničkog pomazanja i skrbi za bolesne, iz 1972. godine). Objasnio je što su materija i forma sakramenta te tko je djelitelj, a tko sve mogu biti primatelji ovog sakramenta. Nakon zaključka, učenici su postavili predavaču nekoliko pitanja i na taj način je završeno prvo predavanje.

Nakon pauze, u 09:10 minuta vjeroučitelj je predstavio drugog predavača, vlč. Tomislava Hačka, vicepostulatora za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije, urednika Službenog vjesnika i pročelnika Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije te pastoralnog pomoćnika u Župi sv. Marka Evanđeliste na Gornjem gradu u Zagrebu. Vlč. Hačko u svom je prvom predavanju govorio o sakramentu euharistije. Odmah na početku istaknuo je kako će njegova dva predavanja pratiti fotografija autoceste u dva smjera, jer se svaki čovjek puno puta tijekom života suočava s pitanjem: „Što nakon… (razreda, mature, faksa, radnog mjesta)“? Odgovor na to pitanje ponekad će biti lagan, a ponekad će trebati puno razmišljati. Rekao je kako lakoća ili težina odgovora leži u tome znamo li kamo idemo, koji je naš cilj, što želimo u životu i od života? U pronalaženju našeg vlastitog puta od neizostavne su važnosti sakramenti euharistije i pomirenja (svete ispovijedi).

Na početku predavanja o euharistiji predavač je istaknuo činjenicu da se za neki susret koji na je važan redovno temeljito pripremamo: što ćemo reći, obući, sredimo se, pazimo da ne zakasnimo. Sveta misa jedan je od najvažnijih susreta na kojem čovjek može biti prisutan, jer je susret između čovjeka i njegova Stvoritelja. Taj susret se događa kroz četiri dijela svete mise: uvodni obred, služba riječi, euharistijska služba i završni obred. Objasnio je značenje uvodnog obreda i kajanja koje ono sadrži, a vezano uz službu riječi objasnio je redoslijed čitanja te ulogu homilije, ispovijesti vjere (vjerovanje) i molitve vjernika. Predavač se u svom predavanju zadržao na trećem dijelu svete mise (euharistijska služba), istaknuvši kako je to jedan od temeljnih dijelova svete mise. Na koncu je objasnio i sadržaj završnog obreda ovog sakramenta koji je izvor i vrhunac svih drugih sakramenata. Učenici su na kraju njegova prvog predavanja postavili nekoliko pitanja, a potom je uslijedio veliki odmor.

Nakon velikog odmora, u 10:45 sati započelo je njegovo drugo predavanje (a treće u danu) na temu sakramenta svete ispovijedi. Citirajući sv. Pavla: „Ta ne činim dobro koje bih htio, nego zlo koje ne bih htio – to činim.“ (Rim 7,19), vlč. Hačko najprije je pokušao objasniti što je grijeh i koja je razlika između teškog i lakoga grijeha (KKC 1857; 1862). Objasnio je potom prisutnima razloge zbog kojih je Krist ustanovio sakrament ispovijedi. Istaknuo je kako je molitva odrješenja, uz izgovaranje grijeha temeljni dio sakramenta ispovijedi, spomenuvši: „Gdje se to svijet posvađao s Gospodinom da ga je morao pomiriti sa sobom? Odgovor pronalazimo na prvim stranicama Svetoga pisma, gdje i nalazimo kakav je to grijeh u sebi: dobar za jelo, za oči zamamljiv, a za mudrost poželjan (usp. Post 3,6).“ Potom je objasnio učenicima zašto je za ovaj sakrament potrebna služba Crkve, tj. zašto se svatko od ljudi ne bi mogao sam ispovijedati Bogu bez posrednika svećenika. Na kraju njegova drugog predavanja učenici su imali priliku postaviti nekoliko pitanja, na koja je vlč. Hačko dao odgovore.

Nakon trećeg predavanja uslijedilo je u 11:30 vrijeme priprave za svetu misu, prije koje su učenici imali priliku pristupiti sakramentima, najprije ispovijedi, a potom i euharistije, koristeći nova saznanja o ovim sakramentima. Vlč. Bošnjak i vlč. Hačko bili su do 12:30 učenicima i djelatnicima na raspolaganju za svetu ispovijed, a vjeroučitelj je u to vrijeme pripremao s učenicima školsku kapelu za svetu misu i održao probu pjevanja.

Sveta misa započela je u 12:30, a predvodio ju je vlč. Ivica Bošnjak, dok je vlč. Hačko koncelebrirao. Ministrirali su i pjevanjem animirali svetu misu učenici naše škole, dok je uz vjeroučitelja Krunoslava na misi svirala učenica 3. razreda Ana Tomašić.

Na koncu svete mise, predavačima, učenicima i djelatnicima škole zahvalila se na strpljivosti, pozornosti i trudu ravnateljica škole, gđa Marijana Novak Stanić.

Krunoslav Siroglavić, vjeroučitelj