3u1 Cjeloviti odgoj mladih: Budi ne-ovisan!

3u1 Cjeloviti odgoj mladih: Budi ne-ovisan!

Danas, 12. listopada 2022. godine, naša škola krenula je s projektom 3U1 – CJELOVITI ODGOJ MLADIH. Prvi dan slušali smo o ovisnostima među mladima, prvenstveno adolescentima, te svim opasnostima, problemima i križevima koje ovisnosti donose. Tako je Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici danas ugostila psihologinju Kseniju Vujanović – Juras, Marina i Frana iz Zajednice Cenacolo te psihologa Sinišu Brlasa.

Današnji dan pod nazivom ,,Budi ne-ovisan”, otvorila je gospođa Vujanović-Juras, ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina, koja nam je skrenula pozornost na problem alkoholizma među mladima i probleme s kojima se adolescenti suočavaju u tom, svakako burnom, razdoblju. Saznali smo kako 10% – 30% mladih konzumira alkoholna pića svaki dan, a oko 30% mladića i 20% djevojaka napiju se i do tri puta do svoje 15. godine. Kao psihologinja, gospođa Ksenija radi i u Klubu liječenih alkoholičara u Slatini, pa se dotakla i emocionalnih i psihičkih rana koje alkohol ostavlja, kako na samu osobu koja ga konzumira, tako i na njenu obitelj. Zaključila je samo kako je ključno za prevenciju ovisnosti reći NE opojnim sredstvima te pritisku okoline. 

Zatim su nam Marino i Fran predstavili Zajednicu Cenacolo, koju je pokrenula Majka Elvira, a kratkim uvodnim filmom vidjeli smo kako je Zajednica nastala te na koje je prepreke nailazila prilikom svog razvoja, na koji način Zajednica funkcionira te vrijednosti na kojima se temelji – žrtva za drugoga i snaga ljubavi. Nakon predstavljanja, imali smo priliku čuti svjedočanstva ovih dvoje mladića. Fran, koji je naših godina, Zajednici se pridružio zbog raznih napasti koje današnji svijet nudi mladima. Ispričao je kako je u osnovnoj školi doživljavao vršnjačko nasilje koje je na njemu ostavilo duboke rane, a na kraju rezultiralo i ovime s čime se danas bori. Rekao je kako je u Zajednici počeo živjeti molitvu, odnosno žrtvovati se za druge, što donosi najviše plodova. Marino se kao vrlo mlad susreo s drogama i kockom te smrću njegove majke s kojom se nije znao nositi te je stvorio još veće probleme. Sada, nakon 3 godine u Zajednici Cenacolo, sve pokušava raditi sa što više radosti, a ispunjen je kada priča o Bogu punom milosti i ljubavi.

Zadnje predavanje danas bilo je posvećeno pušenju među mladima i u njihovim obiteljima, a vodio ga je gospodin Brlas. Imali smo prilike saznati koje sve štetne tvari sadrži duhanski dim, te smo dublje proanalizirali koje probleme uzrokuje pušenje te prednosti nepušenja. Pogledali smo i ankete istraživanja koje je proveo gospodin Brlas te jasno vidjeli kako su glavni razlozi pušenja kod mladih želja za pažnjom, želja za pripadanjem određenom društvu te učenje po modelu, odnosno djeca kojima roditelji puše imaju veći rizik razvijanja ovisnosti o pušenju. Na kraju smo se upoznali s uređajem koji mjeri ugljikov monoksid u izdahnutom zraku te količinama istog koje nalazimo kod pušača, pasivnih pušača i nepušača.

Svim današnjim gostima zahvaljujemo što su pristali biti dio ovog projekta i što su posvijestili učenicima naše škole koliko su ovisnosti opasne. Želimo im obilje Božjeg blagoslova i ustrajnosti, a osobito Zajednici Cenacolo koje preporučamo u vaše molitve.

Lorena Majdak, 4.r