Biskupijski dan i Dan katoličkih škola o 25. obljetnici Požeške biskupije

Biskupijski dan i Dan katoličkih škola o 25. obljetnici Požeške biskupije

O 25. obljetnici Požeške biskupije, 24. rujna 2022. održan je u Požegi Biskupijski dan na kojem su se okupili svi oni koji u ovoj mjesnoj Crkvi imaju određenu službu ili posebno poslanje: svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji svete pričesti, članovi župnih pjevačkih zborova, pjevački zborovi mladih, crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica te učenici i djelatnici biskupijskih katoličkih škola.

Zborovanju svećenika, redovnika i redovnica te vjeroučiteljica i odgojiteljica u vjeri predsjedao je biskup Antun u Dvorani sv. Terezije. Uz biskupa Antuna sudjelovala su još osmorica biskupa, među kojima je bio i predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Svi sudionici Biskupijskog dana okupili su se u požeškoj Katedrali na središnji događaj – euharistijsko slavlje, koje je predvodio biskup Antun Škvorčević. Nakon homilije pojedini voditelji pastoralnih povjerenstava i drugih tijela Požeške biskupije predali su dijecezanskom biskupu prijedloge Odluka Biskupijskog dana s programom pastoralnog djelovanja, temeljena na sinodskom savjetovanju i njihovu dosadašnjem radu. Biskup Antun je prihvatio i potvrdio Odluke te su one nakon svete pričesti uručene svakom župniku, kako bi ih on u nedjelju, 25. rujna, proglasio vjernicima u župnoj crkvi na svim svetim misama i nastojao odjelotvoriti s članovima župnih pastoralnih vijeća.

Po završetku misnog slavlja ravnatelji biskupijskih katoličkih škola predali su biskupu prigodan poklon prigodom njegova srebrnog biskupskog jubileja – misnicu, u čijoj su kupovini sudjelovali svi djelatnici spomenutih škola.

Učenici i djelatnici pet biskupijskih katoličkih škola svoj su program imali u prostorima Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije, te su jedni drugima predstavili posebnosti svojih škola, bilo recitacijom, skladbom ili pjesmom, ili pak scenskim nastupom, i okušali u interaktivnom kvizu znanja a temu Preslavno djelo evangelizacije kojim se provjerilo poznavanje nekih činjenica i zanimljivosti o Požeškoj biskupiji od njenih početaka do danas. Druženje u Odgojno-obrazovnom centru nastavljeno je i nekim sportskim zabavnim vještinama među kojima je i odbojkaška utakmica između virovitičkih i požeških gimnazijalaca te glazbenim programom VIS Vita Novae iz Pakraca.