Putovanje iz pera maturanta

Putovanje iz pera maturanta

Nestvarno ili Ne, stvarno 🖋️

Iako je korona pomrsila mnoge planove, pa tako i tradicionalno maturalno hodočašće u Rim, maturalac je ipak pronašao svoj put i uspio se izrealizirati, ali ovaj put u našoj Hrvatskoj.

Na put smo krenuli 12. svibnja (četvrtak), a putovali smo s Katoličkom gimnazijom iz Požege. Put je do južnog Jadrana bio poprilično dug, ali uz dobro društvo vrijeme brzo proleti. Prvo odredište našeg putovanja bila je Makarska. U Makarskoj smo se kratko zadržali, obišli rivu, snimili par fotki i sjeli opet u bus koji nas je odvezao do hotela. Naše iduće odredište bio je Gradac, gdje se i nalazio naš smještaj, hotel Labineca. Odmah po dolasku neki od nas su se išli baciti u to, tako dugo iščekivano, more (i doslovno smo se samo bacili jer je voda bila prehladna 🥶😅).

Idući dan, u petak, putovali smo na Korčulu. U gradu Korčuli imali smo priliku upoznati povijest samog grada, a kasnije i samostalno istraživati gradić. Neki su istraživali kafiće, neki mjesta za fotkanje, neki kulturne spomenike… U svakom slučaju, našlo se za svakoga ponešto. Po povratku u Gradac zaustavili smo se i u Stonu gdje smo od svih ljepota grada posjetili – Konzum (umor je učinio svoje 🥱).

Trećeg dana našeg putovanja posjetili smo Baćinska jezera prijepodne, a poslijepodne smo imali slobodno za vlastite aktivnosti – kupanje, spavanje, sunčanje, šetanje, kartanje, itd.… Na Baćinskim jezerima provezli smo se tradicionalnim barkama iz kojih smo imali priliku promatrati živi svijet jezera.

Nedjelja je bila rezervirana za posjet biseru naše obale – Dubrovniku. U Dubrovnik smo stigli oko 11 sati, a u 12 sati slavili smo Svetu Misu s dubrovačkim stanovništvom. Nakon Svete Mise pošli smo u obilazak grada, a vrhunac dana bila je šetnja zidinama. Iako je bilo jako vruće, većina našeg razreda obišla je cijele zidine, pogledala Dubrovnik iz više različitih perspektiva, napravila nezaboravne selfije i, ono najvažnije, zabilježila trajne uspomene. Dubrovnik i njegove vrućine su nas itekako izmorile, ali ne toliko da ne bismo zadnju noć feštali. Dio zadnje večeri proveli smo družeći se s učenicima iz Požege, svirajući klavir na recepciji, a kasnije smo pjevali, plesali… ma, jednostavno smo uživali!

U ponedjeljak ujutro smo nakon doručka i odjave iz hotela krenuli za Zadar. U Zadru smo posjetili zadarski poluotok i bogatu baštinu koju sadrži te smo također imali vremena za samostalno švrljanje po poluotoku. Nakon Zadra krenuli smo prema našoj Slavoniji i naravno, zaustavili se u McDonalds-u. Oko 20:30 h stigli smo u Viroviticu gdje smo se oprostili od legendarnog vodiča Borisa, vozača Tihe i požeške ekipe koja je za svaku pohvalu. 👏🏽👏🏽

Makarska, Gradac, Korčula, Baćinska jezera, Dubrovnik, Zadar… velike su vjerojatnosti da ćemo kroz život opet otići na ova mjesta, ali istina je da to nikada neće biti maturalac. Neizmjerno nam je drago da smo ove zadnje dane naše srednje škole proveli na ovaj vrlo neočekivan način, a samo putovanje proširilo nam je vidike, obnovilo stara, omogućilo nova prijateljstva i učinilo nas bogatijim mladim ljudima.  🌅

Klara Pažin, 4.r.