3u1: cjeloviti odgoj mladih – tribina o mentalnom zdravlju

3u1: cjeloviti odgoj mladih – tribina o mentalnom zdravlju

Ovaj tjedan u prostoru škole održava se Projekt 3u1 – Cjeloviti odgoj mladih. Projektni tjedan osmišljen je kao prilika za edukaciju učenika i djelatnika o mentalnom, spolnom i duhovnom zdravlju, u suradnji s gostima predavačima.
Tematika prvog dana projekta je mentalno zdravlje, a susret je otvoren predavanjem koje je održala psihologinja iz obiteljskog centra VPŽ, Sandra Matošina Borbaš. Počevši s definicijom mentalnog zdravlja i što ono znači u kontekstu procesa odrastanja, psihologinja je učenike potakla na promišljanje o vlastitim emocijama i odnosima s drugima. Pozvala je učenike na otvorenost u komunikaciji te stavila naglasak na važnost dijeljenja emocija s drugima, jer: „svaka je izrečena emocija manje strašna emocija“. Bilo da ih dijelimo s bližnjima, stručnim osobama ili kroz molitvu – svoje brige ne moramo nositi sami.
O povezanosti i međusobnom utjecaju mentalnog i duhovnog zdravlja govorio je vlč. Krunoslav Siroglavić, biskupijski povjerenik za pastoral mladih. Istaknuo je važnost stvaranja vlastite, bliske slike o Bogu koji je izvor i duhovnog i mentalnog aspekta svakog pojedinca.
Prvi projektni dan zaključen je pjesmom i molitvom koju je predvodio duhovnik škole, vlč. Ljubiša Krmar. Puni novih spoznaja i duhovno osnaženi, iščekujemo sljedeće susrete projektnog tjedna!