Svečana akademija u čast maturanata Katoličke klasične gimnazije u Virovitici 👩‍🎓👨‍🎓

Svečana akademija u čast maturanata Katoličke klasične gimnazije u Virovitici 👩‍🎓👨‍🎓

Svečanost podjele svjedodžbi i oproštaj od 11. generacije maturanata Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici održana je 9. srpnja, u nazočnosti predstojnika Ureda za katoličke škole, preč. Ivice Žuljevića, ravnateljice Marijane Novak Stanić, razrednice ovogodišnjih maturanata prof. Vedrane Prpić Tuk, ostalih profesora i roditelja naših maturanata.
Program je započeo prigodnom pjesmom maturanata i pozdravnim govorom ravnateljice koja je zahvalila roditeljima na povjerenju, podršci i suradnji tijekom četiri protekle godine, a maturantima zaželjela puno uspjeha u daljnjem životu te da iz ove škole ponesu one vrijednosti evanđeoske i ljudske u kojima su bili odgajani za vrijeme svog školovanja u Katoličkoj gimnaziji, da ostanu uvijek vjerni Gospodinu i da budno osluškuju poticaje Duha Svetoga koji će ih uvijek upućivati na dobro, na ono najbolje za njih, jer je to jedini pravi način da postanu posve ispunjeni, ostvareni, radosni i cjeloviti mladi ljudi koji će onda moći biti čvrsti stupovi našeg društva i Crkve.
Nakon ravnateljice maturantima i roditeljima se obratila i razrednica koja ih je brižnim okom i s puno ljubavi pratila kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje.
Prof. Vedrana je uputila posebnu zahvalu našem Osnivaču škole, msgr. dr. Antunu Škvorčeviću, kao i predstojniku Ureda za katoličke škole, preč. Ivici Žuljeviću koji su očinskom ljubavlju svih ovih godina bdjeli nad našim učenicima i brinuli ne samo o njihovom obrazovnom, nego i o duhovnom rastu i omogućili im da upravo u ovoj jedinstvenoj, drugačijoj školi ispišu retke jednog važnog dijela svog života.
U nastavku svog obraćanja maturantima, po posljednji put kao razrednica svojim učenicima, zahvalila im je na svim prekrasnim zajedničkim trenucima, svakom osmjehu, svim tajnama koje su joj povjerili, radostima i tugama, koje su ih zajednički izgrađivale i naučile da ne dolaze sve oluje kako bi uzdrmale naš život, već neke dolaze kako bi nam očistile put. Istaknula je razrednica i svoj ponos koji osjeća u ovom trenutku dok ih promatra, kako su odrasli i izrasli u divne mlade ljude koji prepoznaju i žive prave vrijednosti.
„Postali smo obitelj, vi i ja, i oplemenili ste me svojom ljubavlju – hvala vam na tome. „
Na početku njihova putovanja u svijet odraslih, poželjela im je puno sreće i uspjeha te ih još jednom pozvala da na svom životnom putu budu prije svega Božji poslanici, glasnici Istine i navjestitelji Božjeg milosrđa.
U ime svih maturanata prisutnima se riječima zahvale i prisjećanjem na zgode iz školskog života obratila Dorotea Kožnjak.
Na posljetku je svoju riječ maturantima uputio i preč. Ivica Žuljević. Svim prisutnima prenio je pozdrave i zahvalu biskupa Antuna, koji zbog svojih obveza nije bio u mogućnosti doći te nas je pozvao da molimo za našeg biskupa kao što i on uvijek moli za nas.
Prečasni Žuljević istaknuo je kako Crkva ima samo jedno poslanje, a to je: po primjeru Isusa Krista služiti čovjeku. Naš biskup Antun je zaželio da jedan dio služenja mjesne Crkve požeške biskupije bude ovdje u Virovitici upravo po Katoličkoj klasičnoj gimnaziji. Zahvalio je roditeljima što su prepoznali to poslanje i što su potaknuli svoju djecu da upišu ovu školu. Također je zahvalio na međusobnoj suradnji roditelja, učenika i škole koji su kroz nju postali obitelj, jer rasti možemo samo zajedno surađujući. Podsjetio je učenike da su od Gospodina primili mnoge darove-talente te ih potaknuo da ih nastave razvijati i koristiti u daljnjem školovanju i životu, neka ih ne zakopavaju nego umnažaju i dijele, jer Gospodin računa na njih i s njima. Svoj govor je preč. Ivica završio poticajem našim maturantima da im uvijek u životu uzor i primjer bude Isus Krist!
Između prigodnih govora, maturanti su program ispunili recitacijom i pjesmom.
Pri samom završetku programa, prije svečanog uručenja svjedodžbi maturantima, ravnateljica je nagradila učenice koje su sve četiri godine prošle s odličnim uspjehom: Mariju Stanić, Doroteu Kožnjak, Ivanu Ivoš i Ninu Bedeković, a potom i najučenika ove generacije Mislava Korotaja.
Po primitku svjedodžbi, maturanti su se upisali u Knjigu prijatelja škole i završili program otpjevavši tradicionalni Gaudeamus.
Nakon završenog svečanog dijela programa, druženje smo nastavili uz razgovor i domjenak kojeg su za sve prisut