Zaziv Duha Svetoga na početku školske godine

Zaziv Duha Svetoga na početku školske godine

U petak 18. rujna učenici, profesori i djelatnici Katoličke klasične gimnazije u Virovitici okupili su se u virovitičkoj franjevačkoj crkvi sv. Roka na slavlju svete mise, na kojoj su zazvali pomoć Duha Svetoga za novu školsku godinu. Na samom početku euharistijskog slavlja vlč. Ljubiša Krmar, duhovnik škole pozvao je okupljene da iskrenim srcem zazovu snagu Duha Svetoga da nam on bude vođa na svakidašnjem putu, ali i branitelj u ovo vrijeme pandemije koja dovodi u pitanje naše zajedništvo i redovitu nastavnu godinu. Moleći silu Duha Svetoga želimo iskusiti zajedništvo kao školska zajednica  u ovim okolnostima da nas ispuni mirom i strpljivošću te  osnaži našu volju marljivošću za stjecanjem novih znanja u izazovnim mjesecima koji su pred svima nama.

 

U ono vrijeme: Isus zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjem. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge.

Lk 8, 1-3

 

U Lukinom evanđeoskom odlomku promatramo učitelja  Isusa koji obilazi gradovima i selima navješćujući Evanđelje  o kraljevstvu  Božjem, a prate ga njegovi učenici i žene koje je oslobodio od zlih duhova. Slika  Isus  koji obilazi, Isusa koji je u pokretu nama se nameće kao inspiracija da poruku kraljevstva treba donijeti i razglasiti drugim krajevima. Naš  učitelj Isus traži aktivnost i suradnju, od svojih traži da idemo za njim, da ga slijedimo kao sigurnog vođu jer sam je prošao zemljom čineći dobro.  Jasnoća njegove poruke u ljubavi prema bližnjima i malenima nam je iznimno važna jer naša braća koja žive pored nas u svakodnevnom životu brzo primijete koliko smo zagledani u svoga učitelja Isusa, primjećuju koliko slušamo i vršimo njegovu riječ. Ako pristajem biti njegov slušatelj, ako učim od Isusa i dopuštam da me vodi  tada i ja mogu drugoga dovesti do Isusa. Na početku nove školske godine odabirem njegovu radosnu poruku da Bog ljubi i liječi čovjeka koji mu je silno važan i tako produbim vjera u njega, vjeru koja  donosi  iskustvo prave radosti.

Radost dolazi iz činjenice da smo zajedno na misnom slavlju makar i pod maskama, naša srca nisu hladna i udaljena od brojnih prijatelja, dobročinitelja, bolesnika i starih za koje molimo u ovom slavlju, povjeravamo naše vlastite snage i potrebe bližnjih Božjoj snazi. Preporučam vam da pojačate osobnu molitvu i odaberete svoga svetca zaštitnika na početku nove školske godine da vas prati zagovorom, da mu povjerite svoje molitve, želje  i tražite zagovor u vaše živote poručio je vlč. Krmar.