Svečanost podjele svjedodžbi maturantima Katoličke klasične gimnazije u Virovitici

Svečanost podjele svjedodžbi maturantima Katoličke klasične gimnazije u Virovitici

U prostorima Katoličke klasične gimnazije u Virovitici održana je 13. srpnja 2020. svečana dodjela svjedodžbi desetoj generaciji maturanata, koji su svoje gimnazijsko školovanje započeli 2016./2017. i na taj način okrunjen je njihov trud i rad tijekom četiri godine boravka u školi. Bile su to četiri godine ispunjene i obogaćene lijepim zajedništvom u ozračju evanđeoskih vrijednosti, radošću, suradnjom i iskrenim prijateljstvom.

Na svečanosti su bili roditelji, profesori, razrednica i ravnateljica, a u ime biskupa Antuna nazočan je bio Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole u Požeškoj biskupiji.

Program je započeo maturant Mihael Grgurević pjevanjem himna Te Deum laudamus, a potom je vjeroučitelj i duhovnik škole Ljubiša Krmar pozdravio prisutne, zahvalio Bogu na ovom činu radosti i za sve što su maturanti u katoličkoj školi primili i ugradili u temelje svoga života i budućeg školovanja.  Riječi zahvale i ohrabrenja izrekla je i ravnateljica Marijana Novak Stanić te ih podsjetila da su u Božjim očima dragocjeni i neponovljivi te da hrabro zakorače u svijet odraslih.

Riječ oproštaja uputila je maturantima njihova razrednica mr. sc. Andrea Bobanac. Istaknula je kako je ovaj trenutak za nju vrlo dirljiv i ispunjen brojnim sjećanjima i osjećajima te se prisjetila zajedničkih lijepih trenutaka koji će im ostati u trajnom zajedničkom sjećanju na četiri godine suživota, rada, razgovora, šala, putovanja. „Vaši roditelji i ja svjesni smo da nam niste dani zauvijek.  Uskoro odlazite u neki novi život, u neke nove izazove i zadaće, pozive u kojima ćete se ostvarivati. U ovoj školi gradili ste temelje, temelje u znanju iz društvenih, prirodnih i humanističkih znanosti, jezika te temelje na kojima se gradi čovječnost. Znamo da su temelji na svakoj građevini važni. Prvi i osnovni temelj koji bi željela da ostane trajno u vama zapisan i da si ga posvijestite svaki dan, posebice kada dođu oni teži dani u životu,…, ti si dragocjena, ti si dragocjen, ti si neponovljiv, ti si neponovljiva. Bez obzira na uspjehe i neuspjehe, bez obzira upisali ili ne željeni fakultet, ti vrijediš i ti si potreban.  Osluškuj i slijedi onaj tihi glas u svome srcu i dosegnut ćeš vrhunce o kojima nisi ni sanjao“ naglasila je razrednica Bobanac te nastavila „Želim vam zahvaliti jer sam uz vas otkrivala smisao svoga poziva. Izrazi vaših lica su mi kazivali da su riječi koje ste upijali otvarale u vama nove vidike, nove horizonte. To su bili horizonti smisla i vječnosti. Sjećam se naših satova razredne zajednice kada bi se nasmijali do suza. Vi ste tada poučavali mene, gledala sam svijet vašim očima, ono što vas tišti, plaši i veseli. Dali ste mi pogled na roditeljstvo iz perspektive tinejdžera vašeg vremena. Pomogli ste mi da popravljam svoje greške koje imam kao roditelj. Brusili smo jedi druge. Napredovali ste u slušanju, bili ste poučljivi i otvoreni. Zajednički smo uklanjali barijere i zidove koji bi se našli u našoj komunikaciji, upoznavali smo se sve više. Uvijek i nanovo ste me osvajali svojom jednostavnošću, skromnošću i dobrohotnošću. „

Razrednica je zahvalila i roditeljima na lijepoj i dobroj suradnji, te na iskazanom povjerenju katoličkoj školi.  Jednako tako riječi zahvale uputila je i biskupu Antunu koji očinski svojom molitvom uvijek prati školu  te što je omogućio da ova generacija maturanata svoje školovanje završi u novoj zgradi škole u Virovitici. Zahvalila je i na svim susretima, misama, a osobito na zajedničkom putovanju i hodočašću u Rimu.

Maturantima i nazočnim se potom obratio Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole koji je prenio molitve i pozdrave biskupa Antuna svim maturantima, profesorima i roditeljima. Istaknuo je kako je Crkva stoljećima prisutna u odgoju i obrazovanju mladih te da ih želi upoznati s pravim Prijateljem, Isusom Kristom, Učiteljem za sva vremena. Pozvao ih je da uvijek računaju na toga Učitelja i traže njegove savjete. Potom je zahvalio svim djelatnicima škole na čelu s ravnateljicom koji su profesionalno i s ljubavlju ugrađivali sebe u temelje mladih ljudi.

Nakon izrečenih govora ravnateljica Novak Stanić proglasila je najučenika generacije Mihaela Grgurevića, koji se istaknuo radom, učenjem i uspjesima na brojnim natjecanjima. U ime svih maturanata najučenik Grgurević zahvalio je u svom govoru katoličkoj gimnaziji i svim djelatnicima kao i svom župniku te Biskupiji, a ponajprije svojim roditeljima. „Ono što najviše cijenim kod svoje srednje škole i zbog čega ju smatram najboljom jest to  što me je naučila da budem samokritičan i realan, iako ideale ne smijem zapustiti. Nogama hodati po zemlji, srcem stanovati u nebu…” rekao je Mihael. Uz spomenutog Mihaela Grgurevića nagrađeni su za odličan uspjeh i uzorno vladanje tijekom školovanja Mihaela Mrkša i Anamarija Gerenčir te su dobili Jeruzalemsku bibliju. Potom je svim maturantima njihova razrednica uručila svjedodžbe o završenom školovanju te su se upisali u Knjigu prijatelja škole. Svečanost je završila zajedničkim fotografiranjem i druženjem uz domjenak.