Održano natjecanje mladih prevoditelja u Europskoj uniji

Održano natjecanje mladih prevoditelja u Europskoj uniji

U četvrtak 21. studenoga 2019. u našoj školi je održano natjecanje mladih prevoditelja u Europskoj uniji.
Natjecanje Juvenes Translatores (održava se od 2007. godine), dio je programa Erasmus+ te podiže svijest o važnosti prevoditeljskih vještina i potrebe da se u okviru učenja stranih jezika prevođenje ponovno ocijeni kao sredstvo „posredovanja” između jezika.
Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije organizira Juvenes Translatores 2019., natjecanje u prevođenju putem interneta za škole u Europskoj uniji. Natjecanje se održava 21. studenoga 2019. godine, a u njemu sudjeluju učenici rođeni 2002. godine. Broj škola koje mogu sudjelovati odgovara broju zastupničkih mjesta koji predmetna država članica EU-a ima u Europskom parlamentu.
Ove će se godine natjecanje po prvi puta održati na internetu, istodobno u svim zemljama. Svaki sudionik može prevoditi s bilo kojeg od 24 službena jezika EU-a i na bilo koji službeni jezik, a svi će natjecatelji dobiti potvrdu o sudjelovanju. Od ukupno 11 izabranih škola u Hrvatskoj od strane Europske komisije i naša škola ove godine sudjeluje u natjecanju. Sudjeluju učenici 3. razreda: Ella Subota, Marija Stanić, Dorotea Kožnjak, Tena Grlica i Mislav Korotaj.
Pobjednici će u proljeće 2020. biti pozvani u Bruxelles na svečanu dodjelu nagrada.