U Novskoj otvorena Katolička osnovna škola

U Novskoj otvorena Katolička osnovna škola

Na prvi dan nove školske godine, 4. rujna u nazočnosti požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, predstojnika Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivice Žuljevića, ravnatelja četiriju katoličkih škola Požeške biskupije, provincijalne predstojnice hrvatske Družbe Kćeri Milosrđa s. M. Emile Barbarić, svećenika novljanskog dekanata, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, gradonačelnika Novske Marina Piletića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport sisačko moslavačke županije Darijana Vlahova, učenika i njihovih roditelja te drugih gostiju, prigodnim programom u prostorima Srednje škole obilježen je početak djelovanja Katoličke osnovne škole u Novskoj.

Riječi pozdrava i dobrodošle u ime domaćina nazočnima je uputila sestra Marija Jelena Krilić, članica Družbe Kćeri Milosrđa i prva ravnateljica novoosnovane škole. Ona je riječi zahvale i ohrabrenja uputila roditeljima i naravno tek upisanim prvašima.

Pri osnivanju Katoličke osnovne škole u Novskoj Požeškoj je biskupiji osobitu pomoć i otvorenu suradnju iskazao grad Novska. Radost zbog novoosnovane Katoličke škole posvjedočio je u svojoj prigodnoj riječi i gradonačelnik Piletić, naglasivši da je ona veliko bogatstvo za Novsku, ponosno istaknuvši kako je Novska sedmi grad u Hrvatskoj koji se može time pohvaliti. Svoju čestitku i riječ ohrabrenja uputio je i župan Žinić.

U ime osnivača, Požeške biskupije, biskup Antun Škvorčević je rekao roditeljima da se raduje što kroz upis njihove djece u Katoličku školu prihvaćaju da im u suradnji s Crkvom pruže cjelovit odgoj i obrazovanje u skladu s vlastitim vrijednosnim sustavom. Spomenuo je kako katolička škola nije vjerska nego građanska škola, a naziv „katolička“ nije ideološki predznak, nego vrijednosni. Kazao je kako je otvaranje katoličkih škola znak da jača demokracija u Hrvatskoj i istaknuo: „Roditeljsko je pravo odgajati djecu u sustavu vrijednosti koje oni zastupaju. Vjerujem da će katolička škola pomoći demokratizaciji naše domovine u tom smislu da omogući roditeljima biti ono što jesu i da smiju to javno svjedočiti i kroz upis svoje djece u katoličku ili u neke druge škole.“ Dodao je da je posebnost katoličkih škola u tome što je u njihovu središtu čovjek, koji je po kršćanskoj antropologiji neponovljiva osoba, slobodno biće, muško i žensko, čija ljubav u braku rađa potomstvom, dakle čovjek kako ga je smislio Bog. Biskup se obratio i djeci, poručivši im da je škola velika onoliko koliko je veliko njihovo srce i učitelja koji ih uče.

Katolička osnovna škola u Novskoj osnovana je na poticaj roditelja, uz dopuštenje i potporu Ministarstva obrazovanja, a smještena je u prostorima Srednje škole Novska. Nastava se održava po planu i programu Ministarstva obrazovanja, ali s produženim boravkom učenika nakon redovite nastave. U razredu je manji broj učenika, što omogućuje individualni pristup učitelja svakom učeniku.

Svečanosti otvorenja osobito su pridonijeli svojim nastupom zborovi učenika katoličkih osnovnih škola iz Požege i Virovitice predvođeni Ljubom Šolić i Marijom Večerićem te učenici iz dramske družine koji su obradovali nazočne recitacijama i scenskim nastupom.

 

(Požeška biskupija - službeni portal)

Posted by ravnatelj.Mario

Budimo uvjereni u svoju vjeru i u svoje osobno uvjerenje i ništa nas na svijetu neće smesti. (Don Bosco)

Misli bl. Ivana Merza

 • Božje melodije drže i napunjaju sav svemir.
 • U svakoj je ljudskoj duši težnja za nečim velikim.
 • Ako vjerujemo u apsolutno Božanstvo, tada nema slučaja.
 • Ljubav prema roditeljima mi svjedoči da ljubav, duša, Bog nije utopija, da sve ovo postoji, da je čovjek, uistinu, ideja koja teži svome izvoru.
 • Ovaj je život samo kratka priprava za vječnost.
 • Religija je bez molitve mrtva.
 • Moderno društvo očajava jer je izgubilo vezu s Praizvorom.
 • Božje melodije drže i napunjaju sav svemir.
 • Ovaj je život samo kratka priprava za vječnost.
 • Mi se Isusu možemo moliti i ta nam je molitva mnogo lakša jer nam je Isus bliži.
 • Religija je bez molitve mrtva.
 • Katolička je vjera moje životno zvanje i mora to biti svakom čovjeku bez iznimke.
 • Božje melodije drže i napunjaju sav svemir.
 • Crkva ima iskustvo od dvije tisuće godina; nju vodi sam Duh Sveti.
 • Do konca našega života crpimo preko Marije božanski život!
 • Kontemplacija - život duše u neprestanoj zajednici s Isusom, jest najbolji život.
 • Svaka kršćanska politika mora ići za tim da dobijemo što više kršćanskih obitelji, u kojima će bračni drugovi živjeti u nerazdruživoj vjernosti sve do smrti.
 • Učiniti djelo ljubavi čovjeku koji trpi temelj je svakog duševnog života.
 • Katolici su dužni pred Bogom voljeti svoju domovinu i raditi bolje nego itko drugi za procvat domovine.